Sunday, March 26, 2017

Macaroni Casserole with Spinach and Lentils

Makaronilåda kan lagas på många olika vis. Jag brukar laga den enligt de ingredienser jag har hemma och man kan bra använda grönsaker som ser lite ledsna ut, så man inte behöver slänga dem i soporna.  Jag har väldigt svårt att slänga mat, så därför använder jag allt så effektivt som möjligt. Är du bra på att använda rester eller slänger du mat?

Macaroni casserole can be cooked in many different ways. I usually cook it according to the ingredients I have at home and it is good to use vegetables that look a bit sad, so you do not have to throw them in the garbage. I don't want to discard food, so that's why I use everything as efficiently as possible. Are you good at using leftovers or do you throw food away?


Makaronilåda med Spenat och Linser

5-6 dl kokt makaroni
250 g grönsaker (morot, spenat, lök, purjo)
2 dl bruna linser, kokta
2 ägg
1,5 dl mjölk
1 dl färskost, vitlök & örter
2 tsk oregano
0,5 tsk salt
1/4 tsk vitlökspulver
nypa svartpeppar
riven ost

Blanda makaroni, grönsaker och linser i en ugnsfast form. I en skål blanda ihop ägg, färskost, mjölk och kryddor. Häll på makaroniblandningen och toppa med riven ost. Grädda i 200 C grader i 30 minuter. 



Macaroni Casserole with Spinach and Lentils

5-6 dl cooked macaroni
250 g vegetables (carrot, spinach, onions, leeks)
2 dl brown lentils, cooked
2 eggs
1.5 dl milk
1 dl cream cheese, garlic & herbs
2 tsp oregano
0.5 tsp salt
1/4 tsp garlic powder
pinch black pepper
grated cheese

Mix macaroni, vegetables and lentils in an ovenproof dish. In a bowl mix together the eggs, cream cheese, milk and spices.Pour over the macaroni mixture and top with grated cheese. Bake at 200 degrees C for 30 minutes.

Saturday, March 25, 2017

Oat Tea Bread

Lättbakade tebröd är bäst då man har ont om tid och vill snabbt få bröd på bordet. De här är så goda med en kopp kaffe. De blir lite knapriga i kanterna och de smälter i munnen. Testa nästa gång du vill ha bröd, men inte har något hemma. 

Easy baked flatbread are the best when you are short on time and want to quickly get bread on the table. These are so good with a cup of coffee. They get a little crispy on the edges and they melt in your mouth. Try these the next time you crave bread, but don't have any at home.



Havre Tebröd
6 st små

100 g creme fraiche
3 dl havregryn
0,5 tsk salt
1/4 tsk bakpulver
persilja

Blanda alla ingredienser i en bunke. Forma till platta runda bröd. Grädda i 200 C i ca 15 minuter. 



Oat Tea Bread
6 small

100 g creme fraiche
3 dl rolled oats
0.5 tsp salt
1/4 tsp baking powder
parsley

Mix all ingredients in a bowl. Shape into flat round breads. Bake at 200 C for about 15 minutes.

Friday, March 24, 2017

Licorice Lemon Cake

Dagens recept är en tigerkaka med den goda smakkombon lakrits och citron. På senaste tid har jag varit väldigt förtjust i den här typen av kakor. Jag tycker att en bit kaka med en kopp kaffe är så gott. Det sätter glimt på vardagen. Vad tar du helst med kaffet? Vi har haft soligt och fint väder i Amsterdam hela veckan och det ser ut att bli vackert till helgen också. Kanske det får bli en kaffestund ute på balkongen.

Today's recipe is a cake with the lovley taste combination of licorice and lemon. More recently, I have been very fond of this type of cake. I think that a piece of cake with a cup of coffee is so good. It puts glimpse of everyday life. What do you want with your coffee? The weather has been sunny and warm all week in Amsterdam. Even the weekend will be sunny, so maybe I'm going to enjoy my coffee on the balcony. 

 

Lakrits Citronkaka

100 g smör
0,5 dl kokossocker
0,5 dl steviasocker, Good Good Via Health
2 ägg
1 dl vetemjöl
0,5 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
skalet och saften av en halv citron
50 g lakritschoklad, smält

Smörj och mjöla en liten bakform. Vispa smör och socker. Tillsätt äggen och vispa. Blanda i mjöl och bakpulver. Ta 2/3 av smeten i en annan skål och blanda i citronsaft och skal. I resterande smet blanda i chokladen. Häll hälften av citronsmeten i bakformen och sedan chokladsmeten och resten av citronsmeten. Dra runt med en gaffel lite så det blir marmorerat. Grädda i 175 C grader i ca 20-30 minuter.



Licorice Lemon Cake

100 g butter
0.5 dl coconut sugar
0.5 dl stevia sugar, Good Good Via Health
2 eggs
1 dl wheat flour
0.5 dl almond flour
1 tsp baking powder
zest and juice of half a lemon
50 g licorice chocolate, melted

Grease and flour a small baking tin. Beat butter and sugar. Add the eggs and mix. Mix in the flour and baking powder. Take 2/3 of the batter into another bowl and mix in the lemon juice and zest. In the remaining batter mix in the chocolate. Pour half of the lemon batter into the baking tin and then the chocolate batter and the rest of the lemon batter. Take a fork and swirl it around the mixture in the tin a few times to create a marbled effect. Bake at 175 degrees C for about 20-30 minutes.

Thursday, March 23, 2017

Oven baked Spinach Garlic Risotto

Har man inte tid att stå vid spisen men är sugen på risotto, då kan jag tipsa om ugnsbakad risotto. Den sköter sig självt och du har tid för annat under tiden. Den här gången smaksatte jag risotton med spenat, vitlök och gryuereost. Har du lagat risotto i ugn?   

You do not have the time to stand in front of the stove but you are craving risotto, then I recommend youth make oven baked risotto. It takes care of itself and you have time for other things in the meantime. This time I flavored the risotto with spinach, garlic and gryuere cheeset. Have you made risotto in the oven?


Ugnsbakad Spenat-Vitlöksrisotto
2 portioner

2 dl risottoris
3 frysta spenatkuber
3,5 dl vegetarisk buljong
2 dl grädde, gärna smaksatt  
1 dl gryuereost, riven
1 liten röd lök, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
salt
svartpeppar

Blanda ris, spenat, buljong, grädde, ost, lök, vitlök, salt och svartpeppar i en ugnssäker form. Täck formen med folie och grädda i 200 grader i ca 40 minuter eller tills riset är mjukt. Tillsätt buljong om det behövs.



Oven baked Spinach Garlic Risotto
2 servings

2 dl risotto rice
3 frozen spinach cubes
3,5 dl vegetable stock
2 dl heavy cream, flavored
1 dl Gryuere cheese, grated
1 small red onion, chopped
1 garlic clove, pressed
salt
black pepper

Mix rice, spinach, veg. stock, cream, cheese, onion, garlic, salt and black pepper in an ovenproof dish. Cover the dish with foil and bake at 200 C for about 40 minutes or until the rice is soft. Remove from the oven. Add stock if needed.

Wednesday, March 22, 2017

Peanut Butter Protein Balls

Chokladbollar till eftermiddagskaffet eller som mellanmål är gott. Och att de dessutom är nyttiga och proteinrika skadar ju inte. Och att de smakar jordnötssmör gör dem inte direkt sämre. 

Chocolate balls with your afternoon coffee or as a snack is good. And that they are also healthy and rich in protein does not hurt. And the fact that they contain peanut butter does not make them worse either, hihi.


Jordnötssmör Proteinbollar

0,5 dl jordnötssmör
0,5 dl jordnötssmör proteinpulver
2 msk havregryn
1 msk kakaopulver
choklad stevia droppar från Good Good Via Health

Blanda alla ingredienser i en skål och tillsätt vatten tills du har en blandning som går att forma till bollar. Gör nio bollar och ställ i kylen. 



Peanut Butter Protein Balls

0.5 dl peanut butter
0.5 dl peanut protein powder
2 tbsp oats
1 tbsp cocoa powder
stevia chocolate drops from Good Good Via Health

Mix all ingredients in a bowl and add water until you have a mixture that can be shaped into balls. Make nine balls and place in the fridge.

Tuesday, March 21, 2017

Garlic-Herb Cheese Pie

En krämig pajbit med smak av vitlök och örter tillsammans med en god sallad blir en bra lunch. Paj passar perfekt att ha med i matlådan till jobbet. Pajen är glutenfri! 

A creamy slice of pie with the taste of garlic and herbs along with a good salad is a good lunch. Pie is perfect to have in the lunchbox to work. This pie is gluten-free!


Vitlök-Ört Ostpaj

pajdeg: 
1,5 dl mandelmjöl 
2 msk kokosmjöl 
0,5 msk fiberhusk 
1 nypa salt 
1 ägg 
1 dl kvarg

fyllning:
2 ägg
75 g vitlök-ört färskost
1 dl grädde
1,5 dl riven ost
1/4 tsk salt

För pajskalet blanda ihop alla ingredienser i en skål. Låt stå 5 minuter. Tryck degen i en pajform med löstagbar kant. Förgrädda pajskalet i 175 C graders ugn i 10 minuter. 

Blanda alla ingredienser till fyllningen och häll i det förgräddade pajskalet. Grädda pajen i ca 30 minuter.



Garlic-Herb Cheese Pie

crust:
1.5 dl almond flour
2 tbsp coconut flour
0.5 tbsp Fiberhusk
1 pinch of salt
1 egg
1 dl quark

filling:
2 eggs
75 g garlic-herb cream cheese
1 dl heavy cream
1,5 dl grated cheese
1/4 tsp salt

For pie crust mix together all ingredients in a bowl. Let sit for 5 minutes. Press the dough into a baking dish with removable rim. Pre-bake the crust in 175 degrees C oven for 10 minutes.

Mix all ingredients for the filling and pour into the pre-baked pie crust. Bake the pie for about 30 minutes.

Monday, March 20, 2017

Peanut Butter Granola

Jag har sagt det förut, men hemmagjord granola är bäst. Du använder de ingredienser du gillar och kan styra över mängden socker. Den här granolan är lite sötad och smakar ljuvligt av jordnötssmör. En skål med granola, mandelmjölk och skivad banan och du har en god frukost. 

I've said it before, but the homemade granola is the best. You use the ingredients you like and can control the amount of sugar. This granola is a little sweetened and tastes delicious of peanut butter. A bowl of granola, almond milk and sliced banana and you have a good breakfast.


Jordnötssmör Granola

2 dl havregryn
1 dl frön (pumpa, solros, sesam)
0,5 dl jordnötssmör 
1 msk fibersirap, Sukrin
1 nypa salt

Blanda alla ingredienser i en skål och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i 175 C ugn i ca 15 minuter.



Peanut Butter Granola

2 dl rolled oats
1 dl seeds (pumpkin, sunflower, sesame)
0.5 dl peanut butter
1 tbsp fiber syrup, Sukrin
1 pinch of salt

Mix all ingredients in a bowl and place on a baking sheet lined with parchment paper. Roast in 175 C oven for about 15 minutes.

Sunday, March 19, 2017

Apricot Cake, egg-free

Alltså den här kakan blev så god! Så god! Den får en kolasmak som bara smälter i munnen. Först tänkte jag att det är kokossockrets förtjänst, men jag bakar ofta med kokossocker och det smakar inte alltid så här mycket kola. Så det måste vara aprikossylten tillsammans med kokossockret som ger  denna goda smak. Det är så roligt när man experimenterar och slutresultatet blir över förväntan. Jag måste baka en till snarast. 

This cake was so good! So good! It gets a caramel flavor that just melts in your mouth. At first I thought that it's because of the coconut sugar, but I often bake with coconut sugar and it doesn't usually taste this much caramel. So it must be the combination of apricot jam and coconut sugar which gives this delicious flavor. It's so funny when you experiment and the end result is beyond expectations. I have to bake this soon again. 


Aprikoskaka, äggfri

100 g smör, smält
100 g creme fraiche
0,5 dl aprikossylt
1 dl kokossocker
0,5 dl steviasocker, Good Good Via Health
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk kardemumma

Blanda creme fraiche och aprikossylt i det smälta smöret. Blanda sedan i resterande ingredienser. Häll smeten i en smord och mjölad bakform och grädda i 175 C i ca 30 minuter.



Apricot Cake, egg-free

100 g butter, melted
100 g creme fraiche
0.5 dl apricot jam
1 dl coconut sugar
0.5 dl stevia sugar, Good Good Via Health
2 dl flour
1 tsp baking powder
0.5 tsp cardamom

Mix creme fraiche and apricot jam in the melted butter. Then mix in the remaining ingredients. Pour batter into a greased and floured baking tin and bake at 175 C for about 30 minutes.


Saturday, March 18, 2017

Moist Carrot Rolls

Semlor med morot i blir både saftiga och får en vacker färg. De här är följande dag som nybakade, så alla behöver inte frysas in genast. Annars är mitt tips att frysa hemgjorda semlor som man sedan tar fram och låter tina vid behov. 

Rolls with carrot are both moist and have a beautiful color. These are the following day as freshly baked, so you don't necessarily have to freeze them immediately. Otherwise my tip is to freeze homemade rolls and thaw when needed to always have fresh bread. 


Morotssemlor
13 st

3 dl vatten
1 påse torrjäst
1 tsk salt
2 msk olja
2 morötter, fint rivna
4 dl vetemjöl
2,5 dl rågmjöl
2 dl havregryn

Värm vattnet till 42 C. Blanda i jäst, salt och olja. Ha sedan i morötter, mjöl och havregryn. Knåda till en slät deg som lossnar från bunkens sidor. Låt jäsa i 40 minuter. Knåda degen lätt och använd mjöl för att forma till semlor. Låt semlorna jäsa i 30 minuter och grädda dem i sedan 200 C ugn ca 12 minuter.


Carrot Rolls
13 pcs

3 dl water
1 packet dry yeast
1 tsp salt
2 tbsp oil
2 carrots, finely grated
4 dl flour
2.5 dl rye flour
2 dl rolled oats

Heat the water to 42 C. Add in the yeast, salt and oil. Then add the carrots, flour and oats. Knead to a smooth dough. Let rise in a warm place for 40 minutes. Knead the dough lightly and use flour to shape into rolls. Let the rolls rise for 30 minutes and then bake them in 200 C oven for about 12 minutes.

Friday, March 17, 2017

Vegan and Gluten-Free Chocolate Cookies

Ljuvligt kladdiga cookies som påminner om kladdkaka i konsistensen. De innehåller inget mjöl och är därför glutenfria. Dessutom är de vegana, då aquafaba har använts istället för ägg. Inspiration till kexen kommer härifrån. De är ljuvligt goda, kom bara ihåg att låta dem svalna helt, så de hinner stelna. 

Lovely sticky cookies reminiscent of mud cake in texture. They contain no flour and are therefore gluten-free. Moreover, they are vegan when aquafaba is used instead of eggs. Inspiration for the cookies come from here. They are deliciously good, just remember to let them cool completely, so they have time to solidify.


Vegan och Glutenfria Chokladkex
7 st

1 dl mandelsmör
0,5 dl aquafaba
3/4 dl kokossocker
0,5 steviasocker, Good Good Via Health
3/4 dl kakaopulver
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vanilj
en nypa salt
0,5 dl chokladknappar /-bitar

Blanda mandelsmör och aquafaba, Rör sedan i resterande ingredienser och till sist chokladknapparna. Med en glasskopa eller sked klicka ut kex på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda kexen i 175 C i ca 13 minuter. Låt svalna.

Vegan and Gluten-Free Chocolate Cookies
7 pcs

1 dl almond butter
0.5 dl aquafaba
3/4 dl coconut sugar
0.5 stevia sugar, Good Good Via Health
3/4 dl cocoa powder
0.5 tsp baking powder
0.5 tsp vanilla
a pinch of salt
0.5 dl chocolate chips

Mix the almond butter and aquafaba. Then stir in the remaining ingredients and lastly the chocolate chips. Scoop the dough into balls on a baking sheet lined with parchment paper. Bake the cookies at 175 C for about 13 minutes. Let cool completely.