När vi var i Finland i början av december hade mamma bakat en toscakaka. Det var längesedan jag hade ätit den kakan och hennes var så jättegod. Vi fick hem några bitar också, som vi sedan åt med en kopp cappuccino. Tack snälla, fina mamma!

When we were in Finland in early December, my mom had baked a tosca cake. I can't even remember when I last had eaten that cake and hers was so delicious. We got to take home some pieces too, which we then ate with a cup of cappuccino. Thanks, dear mom!



Toscakaka

kakbotten:
2 ägg
1,5 dl socker 
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g smör, smält
0,5 dl mjölk

glasyr:
75 g mandelflarn
50 g smör
1 dl socker
0,5 dl grädde

Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda ner vetemjöl, bakpulver, smör och mjölk till en smet. Häll smeten i en form (22cm) klädd med bakplåtspapper. Baka kakan i 175 grader i ca 25 minuter. Blanda alla ingredienserna till glasyren i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills allt blandat sig och tjocknat. Häll glasyren över kakan och bred ut den. Grädda kakan ytterligare ca 10-15 minuter eller tills glasyren fått färg.



Tosca Cake

cake:
2 eggs
1.5 dl sugar
2.5 dl flour
1 tsp baking powder
150 g butter, melted
0.5 dl milk

glaze:
75 g almond flakes
50 g butter
1 dl sugar
0.5 dl cream

Beat eggs and sugar fluffy. Mix in flour, baking powder, butter and milk into a batter. Pour the batter into a baking pan (22cm) lined with parchment paper. Bake the cake at 175 degrees for about 25 minutes. Mix all the ingredients for the glaze in a saucepan. Heat gently with stirring until everything is mixed and thickened. Pour the glaze over the cake and spread it out. Bake the cake for a further 10-15 minutes or until the glaze has a golden color.