Saturday, August 5, 2017

Coffee Chocolate Swiss Roll

Rulltårta är ett klassiskt bakverk, ett bakverk jag bakar alldeles för sällan. Den här gången ville jag fylla den med kaffesmak och tyckte att den blev mycket god. Lite som en tiramisu i rulltårtsform :)

Swiss roll is a classic pastry, a pastry I bake too rarely. This time I filled it with coffee flavour and thought it was very good. Like tiramisu in a roll-shaped form :)


Kaffe Chokladrulltårta

3 ägg
1,5 dl strösocker
0,5 dl potatismjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver

fyllning
2 dl vispgrädde
1 påse snabbkaffepulver
1-2 msk florsocker
25 g hackad mörk choklad

Sätt ugnen på 225 grader.
Täck en plåt (30 x 38 cm) med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker fluffigt i 5 min. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver i em skål. Sikta ner det i äggsmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Bred ut smeten jämnt på plåten. Grädda bottnet i 8 min.

Strö socker på ett bakplåtspapper och vänd upp kakan på det. Låt den vila någon minut och dra sedan försiktigt bort papperet. Låt den svalna i några minuter.

Blanda snabbkaffepulver med en liten mängd grädde. Häll i resterande mängd  grädde och florsocker och vispa fluffigt.

Bred fyllningen på kakan och rulla ihop kakan från långsidan. Lägg den kallt med skarven nedåt. Skär rulltårtan i bitar vid servering.




Coffee Chocolate Swiss Roll

3 eggs
1.5 dl sugar
0.5 dl potato flour
0.5 dl cocoa
1 tsp baking powder

filling
2 dl whip cream
1 sachet of instant coffee powder
1-2 tbsp of icing sugar
25 g chopped dark chocolate

Set the oven to 225 degrees.
Cover a baking sheet (30 x 38 cm) with baking paper. Beat eggs and sugar fluffy for 5 minutes. Mix potato flour, cocoa and baking powder in a bowl. Sift it into the egg batter and gently stir to combine. Spread the batter evenly on the baking sheet. Bake the cake for 8 minutes.

Sprinkle sugar on a baking paper and turn the cake on it. Let it rest for a minute, then gently pull the paper away. Let it cool for a few minutes.

Mix instant coffee powder with a small amount of cream. Pour the remaining amount of cream and icing sugar and whisk until fluffy.

Spread the filling on the cake and roll the cake from the long side. Put it in the fridge. Cut the cake into pieces when serving.

6 comments:

  1. Mums, en av mina favoriter då jag var liten,vi hade rulltårta ofta hemma.

    ReplyDelete
  2. Ja både rulltårta och sockerkaka är bara så fantastiskt gott och nästan lite underskattat - sorgligt nog.

    Kram på dej

    ReplyDelete