En smulkaka med en överraskning inuti, i form av lime curd. Syrligt och sött! Mums.

A crumb cake with a surprise inside, in the form of lime curd. Tart and sweet! Yummy.



Lime Curd Crumb Cake

crumb
2 dl flour
0,5 dl brown sugar
1/4 tsp salt
45 g butter, cold

cake
120 g butter, room temperature
2,25 dl sugar
2 eggs
1 tsp vanilla sugar
5 dl flour
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1/4 tsp salt
2,5 dl sour cream

lime curd

Make the crumb by mixing together flour, brown sugar and salt. Cut in the butter with a fork until small clumps form. Cover and refrigerate.

Preheat the oven to 175°C. Butter a 22cm springform cake pan. In a bowl, cream together butter, sugar and vanilla sugar until light and fluffy. Add the eggs one at a time. Add the flour, baking powder, baking soda, and salt in 3 additions, alternating with the sour cream.

Pour 1/3 of the batter into the prepared cake pan. Add 2/3 of lime curd to the pan. Smooth the curd into a circle over the batter but leave a 1 cm border on all sides without curd. Spoon dollops of the remaining cake batter over the curd layer and carefully smooth out to edges of pan. Sprinkle crumb layer on top. Bake for 40-50 minutes.


Limecurd Smulkaka

smul
2 dl vetemjöl
0,5 dl farinsocker
1/4 tsk salt
45 g smör, kallt

kaka
120 g smör, rumstemperatur
2,25 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
2,5 dl gräddfil

lime curd

Gör smulet genom att blanda samman mjöl, farinsocker och salt. Blanda i smör med en gaffel tills små klumpar bildas. Ställ i kylen.

Sätt ugnen på 175°C. Smörj en 22cm springform. I en skål, vispa ihop smör, socker och vaniljsocker tills ljust och fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget. Tillsätt mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i tre omgångar, omväxlande med gräddfil.

Häll 1/3 av smeten i den förberedda kakformen. Lägg på 2/3 av limecurden, men lämna 1 cm kant från sidorna utan curd. Lägg på resterande kaksmet och jämna försiktigt ut till kanterna på formen. Strö smulet ovanpå. Grädda i 40-50 minuter.