Pita är lätt att baka själv och mycket godare än köpt. Vi fyllde våra med falafel, tomat, avokado-yoghurt dip, creme fraiche och riven ost. Så gott!

Pita is easy to bake and much tastier than bought ones. We filled ours with falafel, tomato, avocado-yoghurt dip, creme fraiche and grated cheese. So good!


Whole Wheat Pita

3,5-4 dl whole wheat flour
1,5 dl warm water
1 tsp dry yeast
0,5 tbsp olive oil
1 tsp salt
a pinch of sugar

In a bowl add warm water, yeast, and sugar. Let stand for 10 minutes.
Then add the rest of the ingredients and knead until you have a soft and smooth dough. Cover with a kitchen towel and let rise for 1 hour.
Preheat the oven to 200 degrees C. Remove the dough from the bowl and put it on a floured working surface and deflate the dough gently. Form the dough into balls and roll each ball into round circles of about 15 cm and about 0,5 cm thick.
Cover the circles with a kitchen towel loosely and let them rest for 10 minutes. Bake for 7-10 minutes or till puffed up and light brown.



Fullkornspita

3,5-4 dl fullkornsvetemjöl
1,5 dl varmt vatten
1 tsk torrjäst
0,5 msk olivolja
1 tsk salt
en nypa socker

I en skål blanda varmt vatten, jäst och socker. Låt stå i 10 minuter.
Tillsätt sedan resten av ingredienserna och knåda tills du har en mjuk och smidig deg. Täck med en kökshandduk och låt jäsa i 1 timme.
Värm ugnen till 200 grader C. Ta degen ur skålen och placera den på ett mjölat arbetsyta och knåda den försiktigt. Forma degen till bollar och kavla varje boll till  runda cirklar på ca 15 cm och ca 0,5 cm tjocka.
Täck cirklarna med en kökshandduk och låt dem vila i 10 minuter. Grädda 7-10 minuter eller tills uppblåsta och ljusbruna.