Spröda småbröd med hallonsylt. En klassisk kaka, skedkaka, som bakats flitigt i årtionden till olika festligheter. Temat i månadens sötsak hos Söta saker är 70-tal och då passar dessa kakor perfekt. 

Crisp biscuits with raspberry jam. A classic biscuit baked diligently for decades to various celebrations. The theme of this month's månadens sötsak at Söta saker blog is the 70s and these biscuits goes well with that theme.


Spoon Cookies

200 g butter
1,5 dl sugar
4 dl flour
1 tsp soda
2 tsp vanilla sugar

filling:
jam

icing sugar

Boil butter in a saucepan over low heat. Simmer gently for about five minutes. When the foam begins to settle, pour the butter in a bowl.
Add the sugar and vanilla sugar and let the mixture cool. Blend the cooled butter-sugar mixture smooth. Then add the flour and baking soda.
Press a piece of dough into bowl of teaspoon, flattening top, then slide out and place, flat side down, on a baking sheet. Bake in 175-degree oven for about 12 minutes. Let cool.
Spread on the flat side of a cookie a thin layer of jam. Sandwich with flat side of another cookie. Dust the cookies with icing sugar.


Skedkakor

200 g smör
1,5 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker

fyllning:
sylt

florsocker

Koka upp smöret i en kastrull på låg värme. Låt sjud försiktigt i ca fem minuter. När skummet börjar sjunka, häll smöret över i en skål. Tillsätt socker och vaniljsocker och låt blandningen svalna. Blanda den kylda smör-sockerblandningen slät. Tillsätt sedan mjöl och bikarbonat. Tryck en bit av degen i en tesked, platta toppen, och med hjälp av handen låt degen glida ut med flata sidan nedåt på en plåt. Grädda i 175-graders ugn i ca 12 minuter. Låt svalna. Bred på den platta sidan av kakan ett tunt lager sylt. Lägg på en till kaka med platta sidan mot sylten. Pudra kakorna med florsocker.