Lime har en fräsch smak och den ger en uppfriskande smak till bakverk. Till denna kaka har jag använt en socker-limeglasyr som penslas på efter att kakan är gräddad. Kakan blir saftig och väldigt god i smaken. 

Lime has a fresh taste and provides a refreshing flavor to baked goods. For this cake, I used a sugar-lime glaze, that I brushed on after the cake was baked. The cake is moist and very fresh.


Lime Cake

90 g butter, softened
2,5 dl sugar
1 tsp lime zest
2 large eggs
3,5 dl flour
1 tsp baking powder
pinch of salt
1 dl coconut milk
0,5 tbsp lime juice

glaze
0,5 dl sugar
0,5 dl lime juice

Preheat oven to 160C. Butter and flour a loaf pan.

In a bowl, beat together butter, sugar, and lime zest until light and fluffy. Beat in eggs one at a time, beating well after each addition. Add flour, baking powder, salt, coconut milk, and lime juice. Stir well. Pour batter into the loaf pan and bake in the middle of the oven until a tester comes out clean, about 45 minutes.

While the cake is baking, stir together lime juice and sugar until sugar is dissolved.

Cool the cake in the pan for 10 minutes.Remove the cake from the pan and pierce tops all over with a thin skewer. Repeatedly brush lime glaze on the cake until all of the glaze is absorbed. Cool completely before serving.


Limekaka

90 g smör, mjukt
2,5 dl socker
1 tsk limeskal
2 stora ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1 dl kokosmjölk
0,5 msk limejuice

glasyr
0,5 dl socker
0,5 dl limejuice

Värm ugnen till 160C. Smörj och mjöla en brödform.
I en skål, vispa smör, socker och limeskal tills ljust och fluffigt. Vispa i äggen ett i taget, vispa väl efter varje tillsats. Tillsätt mjöl, bakpulver, salt, kokosmjölk och limejuice. Rör om väl. Häll smeten i brödformen och grädda i mitten av ugnen tills en tandpetare kommer ut ren, ca 45 minuter.

Medan kakan är i ugnen, rör ihop limesaft och socker tills sockret har lösts upp.

Låt kakan svalna i formen för 10 minuter. Ta kakan ur formen och pricka hål med en tandpetare. Pensla lime glasyren på kakan tills all glasyr har absorberats. Låt kakan svalna helt innan servering.