Igår blev det indisk mat, idag, som nästan alltid på fredag blir det italienskt. Jag pratar förstås om pizza. När jag var barn, var det en händelserik dag, då vi åkte med familjen till Helsingfors för att shoppa. Det bästa med resan var nog besöket på pizzarestaurang. Denna restaurang, som numera inte finns, hade som princip att pizzan du beställde kom inom 15 minuter. Gjorde den det inte, fick man den gratis. Jag minns än i dag, hur jag alltid tittade på klockan och räknade tiden, i hopp om att få en gratis pizza. Det hände dock aldrig. Här finns en video när jag gör pizza, bifogar videon i detta inlägg också, längst ner i inlägget.

Yesterday, we ate Indian food, today, as almost always on Friday, we will have Italian. I'm talking of course about pizza. When I was a child, it was an eventful day, when we went with the family to Helsinki to shop. The best part of the trip was probably the visit to the pizza restaurant. This restaurant, which no longer exists, had a policy, that the pizza you ordered should arrive within 15 minutes. If it did not, you got it for free. I remember to this day how I always looked at the clock, counting time, hoping to get a free pizza. However, this never happened. Here is a video, when I'm making pizza, I'm attaching the video to this post as well, at the end of this post.


Pizzabotten
för två runda pizzor

1,5 dl vatten
0,5 tsk torrjäst
1 tsk salt
1 tsk honung
1 msk olja
vetemjöl
fullkornsmjöl

Värm vattnet till 42 grader. Blanda jäst och salt i lite vetemjöl och blanda med det varma vattnet. Häll i honung och olja. Rör om med en slev en stund och tillsätt mera mjöl tills du får en mjuk deg som inte sitter fast i bunkens kanter. Knåda degen gärna mot slutet med handen, degen tycker om att bli knådad. Låt jäsa under en bakduk flera timmar, gärna upp till 3h, men om du inte har tid så är det okej med en kortare jäsningstid. 


Pizza Dough
for two round pizzas

1,5 dl water
0,5 tsp dry yeast
1 tsp salt
1 tsp honey
1 tbsp oil
plain flour
whole wheat flour

Warm water to 42C. Add yeast, salt and some flour to the water. Add the honey, oil and more flour until you get a soft dough. Knead for 5 minutes. Let the dough rise for at least 3h, but if you don't have the time, shorter time will also do.