Kaffekakor är goda och de kan varieras i smak efter eget tycke. Dagens kaka har jag smaksatt med apelsin och kanel. Jag använde farinsocker för att även få en karamellsmak på kakan. 

Coffee Cakes are good and you vary the taste after your satisfaction. Today's cake, I flavored with orange and cinnamon. I also used brown sugar to get a caramel flavor to the cake.

 

Cinnamon-Orange Crumb Coffee Cake

60 g butter, at room temperature
1,5 dl brown sugar, packed
0,5 tsp vanilla sugar
2 dl flour
0,5 tsp cinnamon
orange zest of half an orange
0,5 tsp baking soda
a pinch of salt
1 large egg
¾ dl Greek yogurt

crumb topping:
0,5 dl brown sugar
1 tsp cinnamon
orange zest of half an orange
a pinch of salt
50 g butter, melted
1,5 dl flour

Preheat oven to 180 degrees C. Lightly butter a baking dish.
To make the crumb topping, combine sugar, cinnamon, orange zest and salt in a medium bowl. Whisk in melted butter. Add flour and stir just until moist. Spread out mixture on parchment paper to dry until ready to use.

Beat butter, brown sugar and vanilla sugar until light and fluffy. Beat in the egg, until well combined. Add dry ingredients and Greek yogurt and stir.

Scoop the batter evenly into prepared baking dish. Sprinkle with crumb topping. Bake for 30-35 minutes, or until a tester inserted in the center comes out clean.


Kanel-Apelsin Kaffekaka med smultopping

60 g smör, rumstemperatur
1,5 dl farinsocker, packat
0,5 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
0,5 tsk kanel
apelsinskal en halv apelsin
0,5 tsk bikarbonat
en nypa salt
1 stort ägg
3/4 dl grekisk yoghurt

smultopping:
0,5 dl farinsocker
1 tsk kanel
apelsinskal av en halv apelsin
en nypa salt
50 g smör, smält
1,5 dl vetemjöl

Värm ugnen till 180 grader C. Smörj en bakform.
Börja med att göra smulet. Kombinera socker, kanel, apelsinskal och salt i en skål. Rör i smält smör. Tillsätt mjöl och blanda. Sprid ut blandningen på ett bakplåtspapper för att torka en aning tills den ska användas.

Vispa smör, farinsocker och vaniljsocker tills ljust och fluffigt. Vispa i ägget. Blanda i de torra ingredienserna och yoghurt och rör om.

Skeda smeten jämnt i bakformen. Strö på smulet. Grädda i 30-35 minuter, eller tills en provsticka som införs i mitten av kakan kommer ut ren.