Hembakat bröd är nog godast och det behöver inte ta en lång tid att baka eget. Du väljer själv vilket mjöl, vilka frön, torkade frukter m.fl du vill ha i brödet. Variationerna är många. Dessa är mjuka och luftiga och innehåller bra med fibrer. Chiafrön höjer ytterligare näringsvärdet.

Homemade buns are the best and it does not have to take a long time to bake them. You choose which flour, what seeds, dried fruits you are going to use in the buns. The variations are numerous. These are soft and fluffy and contain good fiber. Chia seeds raise additional nutritional value.


Buns with Multigrain Topping

1,5 tbsp dry yeast
2 dl water (42°)
0,5 dl vegetable oil
1,5 tbsp sugar
1 egg
1 tsp salt
3,5-4 dl wheat flour
3,5-4 dl wholewheat flour
1 tbsp chia seeds
1 dl multigrain topping + for topping the buns

Dissolve yeast in warm water. Add oil and sugar, let stand for 5 minutes. Add the egg, salt, chia, multigrain topping and enough flour to form a soft dough. Knead for 5 minutes, by hand or with machine. Divide into 10-12 pieces, shape each into a ball. Place on baking sheets lined with parchment paper. Cover and let rest for 10 minutes. Bake at 220° for 8-10 minutes or until golden brown.


Bröd med frön

2 msk torrjäst                                                        
2 dl vatten (42 °)
0,5 dl vegetabilisk olja
1,5 msk socker
1 ägg
1 tsk salt
3,5-4 dl vetemjöl
3,5-4 dl fullkornsmjöl
1 msk chiafrön
1 dl en blandning av solrosfrön, pumpafrön, havregryn, sesamfrön = multigrain topping + till att toppa bröden med

Lös jästen i ljummet vatten. Tillsätt olja och socker, låt stå i 5 minuter. Tillsätt ägg, salt, chia, multigrain topping och tillräckligt med mjöl för att bilda en mjuk deg. Knåda i 5 minuter, för hand eller med maskin. Dela degen i 10-12 bitar, forma varje till en boll. Placera på bakplåtar klädda med bakplåtspapper. Strö på fröblandning. Täck över och låt vila i 10 minuter. Grädda i 220 ° för 8-10 minuter eller tills gyllene bruna.