Har du blåbär i frysen och vill baka något, kan denna kaka vara något för dig. Saftig och god och med smul som ger kakor det där lilla extra.

Do you have blueberries in the freezer and want to bake something, this cake can be something for you. It's moist and delicious and the crumb gives cakes that little extra.


Blueberry Crumb Cake

cake
1 3/4 dl sugar
60 g butter, soft
1 egg
1 3/4 dl milk
5 dl flour
2 tsp baking powder
1/4 tsp salt
5 dl blueberries (fresh or frozen)

crumb
1 dl sugar
3/4 dl flour
0,5 tsp cinnamon
60 g butter

Preheat the oven to 200 degrees. In a mixing bowl, whisk together the sugar and butter until fluffy. Add the egg and mix until blended. Then add the milk and mix.
In a separate bowl, stir together flour, baking powder and salt. Pour the dry mixture into the wet mixture and stir until blended. Fold in the blueberries.
Grease and flour a 22 x 22 cm baking pan. Spread the batter evenly into the pan.
To make the crumb, combine the sugar, flour, and cinnamon, then add the butter and mix with your hand until it's crumbly. Sprinkle over the cake.
Bake for 35-40 minutes. Serve with vanilla ice cream.


Blåbär-Smulkaka

kaka
1 3/4 dl socker
60 g smör, mjukt
1 ägg
1 3/4 dl mjölk
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
5 dl blåbär (färska eller frysta)

smul
1 dl socker
3/4 dl vetemjöl
0,5 tsk kanel
60 g smör

Värm ugnen till 200 grader. I en bunke, vispa ihop socker och smör tills fluffigt. Tillsätt ägget och blanda. Tillsätt sedan mjölk och blanda. I en separat skål, rör ihop mjöl, bakpulver och salt. Häll den torra blandningen i den våta blandningen och rör tills allt är blandat. Blanda i blåbären.
Smörj och mjöla en 22 x 22 cm bakform. Bred ut smeten jämnt i formen.
För att göra smulet, blanda socker, mjöl och kanel, tillsätt sedan smöret och blanda med fingrarna tills du har en smulig massa. Strö över kakan. Grädda i 35-40 minuter. Servera gärna med vaniljglass.