Inte kanske det vanliga receptet på apelsinkaka, för här används hela apelsiner, med skal och allt. Tar lite tid att göra, för att apelsinerna skall kokas först. Kakan får en väldigt djup smak av apelsin och är så saftig så. En aning bitter smak har den, men är inte överväldigande. Detta recept har jag haft i tankarna i över ett år redan, men alltid tyckt att man skall inte äta skal och det vita i apelsinerna, men nu tog jag mod och bakade kakan :) Bättre sent än aldrig!

This is not perhaps the usual recipe for orange cake, for in this recipe whole oranges with peel and everything is used. It takes some time to make, because the oranges should be boiled first. The cake gets a very deep flavor of orange and is very juicy. It has a slightly bitter taste, but is not overwhelming. This recipe I have had in mind for over a year already, but always thought that you should not eat peel and the white of the oranges, but now I took courage and baked the cake :) Better late than never!


Apelsin-Mandelkaka

2 stora apelsiner
5 ägg
250 g strösocker
250 g mald mandel
1 tsk bakpulver
florsocker till servering

Värm ugnen till 170 ° C. Smörj och lägg bakplåtspapper i botten av en form. Lägg apelsinerna i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt sjuda i 1 timme, se till att apelsinerna är täckta med vatten hela tiden. Häll bort vattnet och låt apelsinerna svalna. Dela apelsinerna och avlägsna frön. Mixa sedan apelsinerna fint. Vispa äggen med sockret tills fluffigt, tillsätt apelsinpuré, mandel och bakpulver, blanda väl.Häll smeten i formen och grädda i 1 timme. Låt kakan svalna i formen i 20 minuter. Kakan är bäst om den får stå tills nästa dag. Dekorera med florsocker.


Orange-Almond Cake

2 large oranges
5 eggs
250 g caster sugar
250 g ground almonds
1 tsp baking powder
icing sugar for serving

Preheat oven to 170 ° C. Grease and lay parchment paper in bottom of a tin. Place the oranges in a saucepan and cover with water. Bring to a boil and simmer for 1 hour, make sure the oranges are covered with water all the time. Drain and let the oranges cool. Divide the oranges and remove seeds. Mix the oranges fine. Beat eggs with sugar until fluffy, add the orange puree, almonds and baking powder, mix well. Pour batter into the tin and bake for 1 hour. Let cake cool in the tin for 20 minutes. The cake is best when allowed to stand until the next day. Decorate with icing sugar.