For you who don't eat meat, but still want to have a Christmas ham on your table, I recommend this recipe. A vegetarian Christmas ham!
Vegetarisk
Julskinka
1
burk bönor (400 g)
1
lök
1
morot
1
liten palsternacka / kålrot
1 dl
sojakross, blötlagd
1-2
ägg
0,5
dl hasselnötter, malda
4
msk mjöl
färsk
persilja
salt
nymalen
svartpeppar
(ströbröd)
Smördeg
150
g smör, mjuk
3
dl vetemjöl
0,75
dl kallt vatten
Häll
vätskan från bönorna och skölj dem. Mixa dem i en matberedare. Tillsätt ägg och
vetemjöl. Skär löken fint och riv morot och palsternacka grovt. Blanda i
bön-äggsmeten tillsammans med hasselnötterna. Om blandningen verkar för lös,
blanda i ströbröd. Ställ kallt.
Blanda
smör och mjöl och häll i det kalla vattnet. Blanda till en slät deg. Kavla
degen och vik kanterna mot mitten. Kavla och vik degen ytterligare två gånger.
Ställ kallt och stelna.
Forma
bönsmeten till en limpa och kavla smördegen så att den täcker limpan. Pensla
med ägg och grädda i 175 grader ca 1 h. Dekorera ev. med kryddnejlika.
Vegetarian
Christmas Ham
1
can of beans (400 g)
1
onion
1
carrot
1
small parsnip / rutabaga
1
cup textured soy protein, soaked
1-2
eggs
0.5
dl hazelnut, ground
4
tablespoons flour
fresh
parsley
salt
freshly
ground black pepper
(breadcrumbs)
Puff
Pastry
150
g butter, soft
3
dl flour
0,75
dl cold water
Pour
the liquid from the beans and rinse them. Mix them in a food processor. Add the
egg and flour. Cut the onion finely and grate the carrots and parsnips
coarsely. Mix in the bean-egg mixture with the hazelnuts. If the mixture seems
too loose, mix in bread crumbs. Chill.
Mix
butter and flour and pour in the cold water. Mix to a smooth dough. Roll out
dough and fold the edges toward the center. Roll and fold the dough two more
times. Put in the fridge for a while.
Shape
the bean mixture into a loaf and roll puff pastry to cover the loaf. Brush with
egg and bake at 175 degrees about 1 hour. Decorate with cloves.
12 Comments
Wow, you have the most interesting recipes! Who would ever dream of a vegetarian ham!? Amazing and delicious sounding!
ReplyDeleteOjojoj! Jag har aldrig sett en sådan här vegetarisk "skinka", wow! Måste nästan ta och testa framöver... hur smakar den?
ReplyDeleteTCSF: Thank you very much!
ReplyDeleteAmy: Den var väldigt god, len och mjuk i smaken. Jag kommer göra den på nytt!
Wow, I would never have thought of a vegetarian ham! Awesome!
ReplyDeleteAlltså, mycket har man hört talas om men vegetarisk julskinka? Aldrig:)
ReplyDeleteDu är så fantastiskt fiffig :-)
ReplyDeleteKram och fortsatt trevlig helg
Camemberu: Thanks :)
ReplyDeleteMårtenssons kök: Haha, ja, allt kan lagas, nästan :)
Susanne: Tack och kram!
Tja, finns ju ingenting man missar på julbordet om man firar jul med dig! Så sött med nejlikorna också, pricken över i:et!
ReplyDeleteVilket trevligt recept! Jag som funderat på vad jag ska bidra med för vegetariskt till julbordet - det här låter väldigt spännande!
ReplyDeleteLinda: Tack snälla du :)
ReplyDeleteAlexandra: Tack. Ja, detta är ett bra alternativ på julbordet!
Wow vilket intressant recept, denna ska jag prova på cateringköket.
ReplyDeleteAllt Gott / Ivan Catering Julbord
Tack :) Roligt om du gillar receptet!
Delete