Berry Cheesecake Turnovers

350 g berries
4 tsp sugar
2 tsp cornstarch
1 tsp lemon juice
pinch cinnamon
1 egg

Filling
170 g cream cheese
0,75 dl florsocker
0,5 tsk vaniljsocker

In small saucepan, stir together berries, granulated sugar, cornstarch, lemon juice and cinnamon; let stand for 30 minutes. Stir 3 tbsp water into berry mixture; bring to boil over medium heat. Reduce heat and simmer until thickened and strawberries begin to soften, about 2 minutes. Transfer to bowl, let cool.

Cream cheese filling: Meanwhile, in bowl, beat together cream cheese, icing sugar and vanilla until smooth. Set aside.
On lightly floured surface, roll out each piece of puff pastry to 30 cm square. Cut each into 4 squares.

Divide cream cheese filling onto half of each square, mounding filling. Top with berry mixture. Brush pastry edges with water; fold 1 corner over filling to make triangle. With tines of fork, press edges to seal; pierce top of each turnover in 3 places for vents. Transfer to parchment paper–lined baking sheets.

Whisk egg with 1 tsp water; brush over turnovers. Bake, 1 sheet at a time, in 220ºC oven until puffed and golden, 15 to 18 minutes. Serve warm or at room temperature.

Bär Cheesecake Knyten

350 g bär
4 tsk socker
2 tsk majsstärkelse
1 tsk citronsaft
nypa kanel
1 ägg

Fyllning
170 g färskost
0,75 dl florsocker
0,5 tsk vaniljsocker

I en kastrull, rör ihop bär, strösocker, majsstärkelse, citronsaft och kanel, låt stå i 30 minuter. Rör 3 msk vatten i bärblandningen koka upp på medelvärme. Sänk värmen och låt sjuda tills den tjocknar och bären börjar mjukna, ca 2 minuter. Låt svalna.

Fyllning: Blanda färskost, florsocker och vaniljsocker tills den är slät. Ställ åt sidan.
På lätt mjölad yta, rulla ut varje bit smördeg till fyrkanter, 30 cm. Skär varje del i 4 rutor.

Dela fyllningen på hälften av varje ruta. Toppa med bärblandningen. Pensla degens kanter med vatten, vik ett hörn över fyllningen för att göra en triangel. Med gaffel, tryck kanterna täta, gör några hål i degen så att luften kommer ut under gräddningen.

Vispa ägg med 1 tsk vatten, pensla knyten. Grädda i 220 C ugn tills gyllene, 15 till 18 minuter. Servera varma eller vid rumstemperatur.