Kålrotslåda

ca 1,2 kg kålrot
ca 5 dl vatten
1 tsk salt
2 dl lätt grädde
1 dl skorpmjöl
1/2 ägg
1 dl sirap               
lite muskotnöt (under 1/4 tsk) 
1/4 tsk ingefära
1/4 tsk vitpeppar 
1 tsk salt
    
Skala kålrötterna och skär i små bitar. Koka bitarna i saltat vatten tills mjuka. Mosa kålrötterna med kokspadet. Tillsätt grädde-skorpmjölblandningen, ägg, sirap och kryddor. Akta att krydda för mycket. Speciellt muskot smaken intensifieras under tillagningen. Strö över ströbröd. Gör ett mönster på ytan med en sked. Grädda i välsmord form, 150-170 grader i ca 2 timmar.

Swede Casserole

1,2 kg swede
5 dl water
1 tsp salt
2 dl light cream
1 dl bread crumbs
1/2 egg
1 dl suryp               
very little nutmeg (less than ¼ tsp)
1/4 tsp ginger
1/4 tsp white pepper 
1 tsp salt
  
Peel swede and cut into small pieces. Boil them in salted water until soft. Mash the swede with boiling water. Add the cream-breadcrumb mixture, egg, syrup and spices. Beware of too much spice. Especially nutmeg flavor intensifies during cooking. Sprinkle with breadcrumbs. Make a pattern on the surface with a spoon. Bake in a greased pan, 150-170 degrees for about 2 hours.